Pelgrimstocht op 25 juli 2016

Deze pelgrimstocht van Thorn naar Roermond wordt georganiseerd door de Broederschap van de H. Jacobus Roermond en de Stichting Pelgrimswegen naar Sint Jacob. Om ’s avonds weer naar huis te kunnen reizen dienen we op tijd op het station in Roermond te zijn. Daar vertrekt tegen half tien een bus, die ons naar het startpunt van de tocht, de Abdijkerk in Thorn, brengt. Vandaag is het daarom vroeg opstaan geblazen. We vertrekken om 7.00 uur per auto naar station Heeze, stappen daar drie kwartier later in de bijna lege sprinter tot Weert en reizen vandaar per intercity naar Roermond. Daar worden we hartelijk welkom geheten door de organisatoren en maken we kennis met een aantal van de ongeveer 60 wandelaars.

Pelgrimszegen_KL

Sluizen_KL

In de barokke kerk van Thorn geeft pastoor-deken Maessen vanuit de hoogte van het priesterkoor ons de pelgrimszegen. We gaan met een redelijk bewolkte lucht vol goede moed richting Wessem. Daar arriveren we ruimschoots binnen de geplande tijd en krijgen we in de Harmoniezaal een hartige soep met broodjes aangeboden. Onder het lopen hebben er al de nodige ontmoetingen plaatsgevonden en zijn velen druk in gesprek met medepelgrims, terwijl een ander even tijd voor zichzelf neemt en meeloopt in de cadans van de groep. We slingeren door het landschap, langs kanalen en sluizen en lopen over bruggen. Al die tijd hebben we de Clauscentrale binnen gezichtsafstand.

Kapel Jacobus_KL

Jacobuis als windwijzer_KL

Na een twee uur lopen komen we in Linne aan, waar we voor een korte pauze en een verfrissend drankje neerstrijken op het terras van de Harmoniezaal aldaar. De zon heeft het intussen gewonnen van de bewolking en zorgt voor een bij tijd en wijle warme lucht. Dan beginnen we aan de laatste etappe en lopen we via Herten naar Roermond. Onderweg staan we stil bij een Jacobuskapelletje langs de route, dat door een lid van de Roermondse broederschap is gebouwd.

Jacobuslied_KL

Jacobuskapel_KL

In de Voorstad houden we even halt bij het Jacobuskapelletje, dat daar sinds 2013 staat. We hebben er dan een tocht van 20 km op zitten. Enkele medepelgrims uit de Verenigde Staten danken voor het feit dat ze hebben mogen meelopen door een Frans Jacobuslied te zingen. Daarna biedt de Broederschap ons in het voormalige Hospitium een eenvoudige koude maaltijd aan. Zeer passend bij de warme weersomstandigheden.

Als later enkele leden van de broederschap ons in vol ornaat voorgaan naar de St. Christoffel-Kathedraal, vraagt een passant onderweg aan hen wat dit voorstelt. Na enige uitleg moet de mevrouw erkennen dat ze nog nooit van Jacobus gehoord heeft.

Armreliek Jacobus_KLJacobusverering_KL

In de viering verbindt plebaan-deken Merkx Jacobus en Christoffel, die respectievelijk vandaag en morgen op de kerkelijke liturgiekalender staan, als twee heiligen van de weg. Na de zegen kan ieder op zijn wijze eer betuigen aan de St. Jacobusreliek, die nu bij hoge uitzondering even niet op zijn plek in de Jacobuskapel staat. Tot besluit van deze dag genieten we samen met andere kerkgangers van een kop koffie in de lekkere buitenlucht.

We zijn blij als we enkele uren later thuis onze benen kunnen strekken en dankbaar kunnen terugzien op een aangename, prettige en vooral inspirerende pelgrimsdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.