Goed Goud

 

 

 

 

 

Sinds een week draag ik zo’n armbandje, zoals hier afgebeeld. Dit armbandje is ontworpen door juwelenkunstenaar Bibi van der Velde.Dat heeft ze gedaan om de mijnbouwers die goud delven te ondersteunen. Zij moeten vaak tegen een hongerloontje werken in onveilige werkomstandigheden, waarbij ook hun leefomgeving nog eens wordt vernield. Denk maar aan de omgekomen “illegale” goudzoekers in Suriname enkele dagen geleden. Daar is de hele streek opgekocht door een multinational en hebben de oorspronkelijke bewoners zelfs geen grond meer om op te staan. Het idee al dat ook mijn trouwring is voortgekomen uit een dergelijke manier van  goudwinning. Ik moet er niet aan denken.

De robuuste vorm van de messing ring is geïnspireerd op de vorm van rauwe ‘gold nuggets’ zoals mijnbouwers die soms nog vinden in rivierbeddingen. De icoontjes op het armbandje staan voor vrijheid, vrede, wereldgeluk en liefde. De ring staat voor oneindigheid. Het idee al dat ook mijn trouwring is voortgekomen uit een dergelijke manier van  goudwinning. Ik moet er niet aan denken.

Ik heb dit bandje gekregen van José, die dat heeft besteld bij Solidaridad. Solidaridad bestrijdt al sinds 1969 armoede in ontwikkelingslanden door aan een duurzame en eerlijke economie te werken.

Meer over deze actie en een bestelmogelijkheid voor zo’n armbandje kun je vinden op: http://www.opwegnaargoedgoud.nl/steun-goed-goud-en-krijg-een-uniek-armbandje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.