Een half jaar dwangarbeid

Onder de titel “Een half jaar dwangarbeid” heb ik een boek uitgegeven over het gedwongen verblijf van mijn vader in Duitsland. Op 5 mei mochten wij in Nederland 75 jaar bevrijding vieren, weliswaar onder beperkingen vanwege het corona-virus. Die dag hebben José en ik per fiets een bevrijdingsronde (van net geen 75 kilometer) langs mijn zussen gemaakt en hen, op gepaste afstand, een of meerdere exemplaren van dat boek overhandigd.

Op de achterkant van het boek schreef ik op Goede Vrijdag 10 april 2020:

“Het was 10 april 1945, vandaag op de dag af 75 jaar geleden, dat Grad Keijsers, ozze Va/Opa, in het verre Duitsland door de Amerikanen werd bevrijd van het nazibewind. Hij was toen al een half jaar van huis en wist nauwelijks hoe het er thuis in de Meterik bij stond. Voor hem een heel spannende tijd.
We wisten dat Va in de oorlog naar Duitsland weggevoerd was om daar dwangarbeid te verrichten, maar hij heeft er nooit met ons over gepraat. Pas na zijn dood hebben we zijn dagboekaantekeningen gevonden.
In het voorbije jaar en maanden ben ik regelmatig bezig geweest met zijn dagboek. Ik heb de teksten gespeld en overgetypt. Die staan nu – met wat achtergrond en uitleg – bij elkaar in dit boek. Om zo zijn verhaal vast te houden.”

Voor belangstellenden is dit boek ‘Een half jaar dwangarbeid’ bij mij verkrijgbaar voor 15 euro per exemplaar. Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ik neem contact met je op.  

Update op 10 oktober 2020:

Deze week ontving ik na ruim een jaar  wachten een bericht van het Nationaal Archief met meer nieuws over de terugkeer van mijn vader in 1945 naar huis. Uit zijn dagboek, dat op 24 april opeens ophoudt, was niet op te maken op welke dag hij terugreisde naar Meterik M163. Na thuiskomst heeft hij niet meer naar zijn dagboek omgekeken, denk ik.

Het laatste waar hij over schreef was dat hij verbleef in een opvangcentrum in Vaals, waar hij in de nacht van 18 op 19 april 1945 was opgevangen en om 3 uur pas is gaan slapen. De bijgaande kaart uit het Archief Nederlandse Rode Kruis (NRK) geeft over de thuiskomst in de laatste regel meer duidelijkheid. De dag van vertrek naar huis is op 26 april 1945. Daarmee is het verhaal van mijn vader over zijn gedwongen arbeid in het nazi-Duitsland toch helemaal tot en met de thuiskomt afgerond.

Registratiekaart uit het Archief van het Nederlandse Rode Kruis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.