Douwe Egberts is om!

Douwe Egberts koffie op het werk nu ook Fair Trade

Vanaf 1 januari 2011 start Douwe Egberts met de levering van Fairtrade gecertificeerde koffie en thee aan de zakelijke markt. Vanaf 1 januari 2011 kunnen zakelijke klanten bij Douwe Egberts Coffee Systems koffie en thee met het Max Havelaar keurmerk inkopen. Douwe Egberts verkocht al duurzame koffie onder het keurmerk Utz Certified. Aan het huidige assortiment voegt ze nu ook koffie en thee toe met het internationale keurmerk voor fairtrade. Vooralsnog is deze nieuwe lijn alleen verkrijgbaar voor zakelijke klanten (dus op het werk bij bijvoorbeeld bedrijven en overheidsinstellingen zoals gemeenten en ministeries).

Wat betekent dit voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden?

Douwe Egberts is een grote leverancier van koffie en thee in Nederland. Nu Douwe Egberts een deel van het assortiment fairtrade gaat aanbieden, betekent dit dat meer kleine boeren in ontwikkelingslanden een beter bestaan kunnen opbouwen via de eerlijke handelsvoorwaarden die het keurmerk hanteert. Waarom biedt Douwe Egberts nu wel fairtrade koffie en thee aan? Uit een interview in het Financieele Dagblad licht Douwe Egberts de keuze voor fairtrade koffie en thee toe. Een en ander heeft te maken met de criteria voor duurzaam inkopen van overheden. Douwe Egberts viste bij aanbestedingen voor lagere overheden vaak achter het net, omdat zij geen fairtrade koffie kon aanbieden.

Wat betekent dit voor Wereldwinkels?

Het is een groot compliment voor de jarenlange inzet van Wereldwinkels op het gebied van lobby voor fairtrade, en de Fairtrade Gemeenten campagne waarin ook wij werken aan meer fairtrade op de werkvloer. Douwe Egberts stond altijd bekend vanwege haar grote weerstand tegen fairtrade. Dat juist deze organisatie nu kiest voor fairtrade, is een geweldig resultaat! Ook al blijft de overstap beperkt tot de koffie en thee die Douwe Egberts levert aan de zakelijke markt. Voor de omzetten van Wereldwinkels verwachten we geen grote gevolgen. De meeste Wereldwinkels leveren hun koffie en thee vooral aan de particuliere of klein zakelijke markt. Het is niet te verwachten dat deze laatste groep vaste klanten massaal de overstap maakt naar Douwe Egberts koffie en thee.

Zie ook: http://www.maxhavelaar.nl/nieuws/douwe-egberts-koffie-op-het-werk-nu-ook-fairtrade .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.