25 mei – dag 11

OP ZOEK NAAR HET ROME VAN SPANJE
Verkenningstocht door het antieke Mérida

Om acht uur staan we op en gaan even later naar de stad.  Buiten is het nog fris en half bewolkt. We ontbijten in een café. Met op de achtergrond de onafscheidelijke en luidruchtige televisie, het gepraat van de gasten en het gerammel van kopjes en borden.

We bezoeken in de rest van de morgen tot ongeveer twee uur de Romeinse overblijfselen van het theater en amfitheater, het Romeinse circus voor de paardenrennen, de crypte van Santa Eulalia en in de avond nog het Romeinse Casa del Miltreo en het Alcazaba Arabe (de arabische stad).

Het theater en amfitheater zijn indrukwekkend vanwege de vele overblijfselen, die een goed beeld geven van wat hier mogelijk was in die antieke cultuur. Er wordt op allerlei plaatsen aan de restauratie gewerkt. In de steigers boven door twee mannen. Wat verderop is een vrouw stenen met een borstel en water aan het schoonmaken.

image

Er trekt ook een klas met kinderen rond. Op de foto krijgen ze de opdracht goed naar de zuilen te kijken en de verschillen op hun werkblad op te schrijven.

Dan lopen we naar de renbaan die aan de rand van  de stad ligt.  Deze spreekt veel minder tot de verbeelding vanuit wat er te zien is. Maar bij de info hangen enkele afbeeldingen van paardenrennen en van de film Ben Hur.

Dan wandelen we in een warm brandende zon naar de Basilica Santa Eulalia. In het kader van de klassieke plekken hebben we hier toegang tot de crypte van Eulalia.  Daar ontdekken we een afbeelding van de heilige Martinus, die zijn mantel deelt met een arme man. Het feit dat die afbeelding zich bevindt in een mausoleum tussen een afbeelding van San Juan en Santa Ana, lijkt veelzeggend over de betekenis van deze heilige toen.

Met een ‘ensalada de queso de cabra con crujiente de jamón, cebolla caramelizada y crema de Modena’ onder de palmbomen bij de boog van Trajanus sluiten we ons verblijf in Mérida rond 10 uur in de avond af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.