Van A’DAM naar ROMA 2023 – 3

Van A’DAM naar ROMA 2023 – 3

Wat je ook van Pinksteren mag zeggen, er is wel iets veranderd in het taalgebruik bij de Italianen. In ons vorige stukje vroeg ik me af hoe we ons verstaanbaar zouden gaan maken, als we uit het Duitse taalgebied zouden komen. Nou gewoon: de Italiaan spreekt je – buiten de dorpen – aan met Duits of Engels, ook als je in stuntelig Italiaans begint. Dus geen probleem.

Op de camping bij Trento sprak ik een Nederlands stel over de ernst van de watersnood van vorige week in Noord-Italië. Zij komen uit Rome en hebben via de westelijke autostrada een omweg moeten maken om hier te geraken en zijn nu op weg naar Oostenrijk ipv een rondrit door het oostelijke deel van Italië. Aan de oostkant van Italië is alles tot rampgebied verklaard en zijn de grote autostrada gesperd. Dat betekent in één klap dat de door ons geplande tocht over Ferrera en Ravenna zeer waarschijnlijk niet door kunnen gaan. We kunnen daar niet in dat rampgebied rond gaan rijden met de fiets, laat staan ook nog met een camper. We zijn helemaal ontdaan en weten even niet wat te doen. We zijn er even stil van en vragen ons af wat dit betekent voor onze reis naar Rome. Kan die nog wel doorgaan? We proberen in de loop, van deze week meer helderheid te krijgen via de ANWB, de auteur van de Rome-route, de eigenares van het wijnbedrijf, maar niemand kan ons afdoende informeren of adviseren.

Daar blijven we een week over dubben om dan op zaterdag 27 mei  toch maar te besluiten de westelijke route te gaan volgen en zo richting Rome te gaan. Die dag leggen we tussen Verona en Florence ineens een afstand van 275 km per camper af en komen we in Florence aan, waar we een camperplaats zoeken. Als we op zondagavond uit die stad terugkomen, vinden we op internet op de website van Reitsema eindelijk informatie over de overstromingen in Noord-Italië. Eerdere dagen terug hadden we daar nog niets van gezien. Hij geeft goede informatie. We concluderen daaruit, dat ons besluit van de dag ervoor goed is geweest en zien dat we op de autostrada al een heel stuk door het rampgebied hebben afgelegd. Zie bijgaande kaart van hem over de getroffen gebieden. “Het zuidelijk deel van de Povlakte,” zo schrijft hij, “tussen Bologna en de kust is getroffen door overstromingen, waardoor ook een aantal bruggen vernield zijn. In het kaartje … is dat het blauwachtig gekleurde gebied. In het gebied ten zuiden daarvan – het grijsachtig gekleurde gebied op hetzelfde kaartje – hebben zich honderden aardverschuivingen voorgedaan, waardoor tientallen wegen zijn afgesloten, omdat ze onberijdbaar of zelfs in de diepte gestort zijn.”

Na deze informatie gaan we met een geruster hart verder en zoeken we een alternatieve route naar Rome. We gaan dus niet over Ferrara en Ravenna en langs de kust, maar over Florence naar Assisi en dan verder naar Rome. Daarover en over de belevenissen in de voorafgaande week geven we jullie in een volgende brief meer verhalen.

Tot de volgende keer, José en Harry

2 reacties:

 1. Stefanie Laan

  Dat was wel even omschakelen, maar dit wordt ook een mooie route, lijkt mij.
  Mooie voortzetting van jullie reis. En…..pas goed op jezelf en elkaar.
  Alle goeds, Stefanie Laan

 2. Harry Keijsers

  Dag Stefanie,

  Dank voor je reacties. We zitten nu al een paar dagen in de buurt van Assisi. Wat een mooie indrukwekkende stad.
  Het weer is na een dag of zes met veel regen nu weer enkele dagen lekker.
  We gaan vandaag plannen hoe we de laatste ritten per fiets gaan maken en dan in Rome aan gaan komen.

  Veel groeten van José en mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.