Langs de weg naar Santiago de Compostela
Fototentoonstelling
Na een boek is er sinds 2010 ook een fototentoonstelling naar aanleiding van mijn fietstocht naar Santiago de Compostela
De 40 foto’s waren van 7 augustus tot 25 september 2010 te zien in Zorgcentrum “Witven” in Someren en daarna van 1 oktober tot 2 december 2010 in het Parochiecentrum te Deurne. Deze foto’s maakte ik in 2006 tijdens mijn pelgrimstocht per fiets naar Santiago de Compostela. De selectie uit duizenden foto’s geeft een gevarieerd beeld van wat ik als amateurfotograaf onderweg ben tegengekomen en de moeite waard vond om vast te leggen. Men vindt er landschappen, beelden, kerken, glas-in-loodramen, planten, dieren en mensen. De meeste van de getoonde foto’s staan ook in het rijk geïllustreerd verslagboek, dat in december van het voorbije jaar onder de titel: ‘Niet altijd met de wind in de rug, Pelgrimstocht van Asten naar Santiago de Compostela’ is verschenen.
Opening van de fototentoonstelling op 7 augustus
Bij de opening waren een zestig mensen aanwezig: bewoners van het huis, zussen, vrienden en bekenden, waaronder leden van FK Beeldhoek Asten-Someren, en andere belangstellenden. Ze werden ontvangen met koffie, thee en een lekker stuk cake. Na een welkom met een bos bloemen door Helmie Verhees namens zorgcentrum ‘Witven’ heb ik de tentoonstelling kort ingeleid en aangegeven, dat ik in het boek verslag doe van mijn reis en in deze tentoonstelling iets laat zien van wat ik onderweg de moeite waard vond om te fotograferen.
Daarna vertelde ik hoe ik museumbezoekers vaak maar heel kort zie stilstaan bij een schilderij of beeld en dan vooral indringend zie kijken naar het kleine kaartje links of rechts ervan. Daarop staan dan meestal de titel, de auteur, de eigenaar en de afmetingen vermeld. Zo kijk ik ook weleens. Ik weet dan daarna niet wat ik heb gezien en het schilderij of beeld laat dan ook geen indruk bij mij achter. Bij FK Beeldhoek Asten-Someren, de fotokring, waarvan ik al zo’n 30 jaar lid ben, bespreken we foto’s door er goed naar te kijken en ons eerst af te vragen wat we zien aan beeld, compositie of kleur. Vervolgens kunnen we aan elkaar vertellen wat de foto bij ons oproept aan gevoel of emotie. Het is belangrijker dat de foto tot de kijker spreekt dan dat de techniek duidelijk is. Een foto is geslaagd als die iets oproept bij de kijker en als het ware een boodschap overdraagt.
Tot slot heb ik de aanwezigen uitgenodigd in het gastenboek een reactie over de foto’s te schrijven, bijv. welke de meeste indruk op hem/haar heeft gemaakt en waarom? Ook heb ik de bezoeker gevraagd om een foto, die hem aanspreekt, rustig op zich in te laten werken en proberen te ontdekken wat hij allemaal in de foto ziet, tot zich te laten doordringen wat de foto bij hem oproept en dat in een beperkt aantal woorden op te schrijven in het gastenboek of op een apart vel en dat mij toe te sturen. Ik ben van plan om na de tentoonstelling die tekst met foto terug te sturen (misschien wel in een boekje met verhalen van ook andere schrijvers). Daarna kreeg ieder alle gelegenheid de tentoonge-stelde foto’s te bekijken. Ik mocht veel complimenten in ontvangst nemen over de presentatie van de foto’s ,die in de gangen van ‘Witven’ goed tot hun recht komen. Men was lovend over de kwaliteit van de foto’s, die men helder en boeiend vond. ——Van deze opening zijn door Eric Joosten uit Deurne enkele foto’s gemaakt, die ik met dank aan hem hier plaats.