Op zoek naar je eigen levensweg 2017

Onder het motto ‘Op zoek naar je eigen levensweg’ nemen in de weken van eind maart – begin april 2017 zo’n 150 leerlingen van groep acht van zes basisscholen uit Asten, Someren en Deurne deel aan het project ‘Pelgrimstochten voor de jeugd’. Deze activiteit, die een hele schooldag in beslag neemt, is een initiatief van Harry Keijsers en wordt gedragen door vele pelgrims uit de regio. 

Veel pelgrims naar Santiago de Compostela ervaren tijdens hun tocht dat je die reis kunt vergelijken met de levensweg van de wieg tot het graf. Ook daarin is sprake van loslaten, op weg gaan en aankomen. En gaat het niet om de dood of het doel, maar om wat je in het leven en in het onderweg-zijn doet. Met deze pelgrimstochten voor de jeugd proberende pelgrims kinderen gevoelig te maken voor hun levensweg. 

Na een start met twee scholen in het voorjaar van 2015 en vier scholen in 2016 pelgrimeren in deze weken de leerlingen van zes scholen: Gerardusschool Walsberg, De Piramide uit Deurne, Het Lover en Het Talent uit Asten, Antoniusschool Heusden en ’t Rendal uit Lierop. Zij lopen zo’n 12 kilometer door dorpen, over landwegen en door bossen in groepjes van vier leerlingen onder leiding van een ervaren pelgrim. Het eindpunt van de tocht is de tuin en het klooster van de paters van het H. Hart in Asten. Daar leggen zij bij het zogenaamde ‘cruz de ferro’ een van thuis meegebrachte steen, waarop zij in een woord hebben opgeschreven waar ze moeite mee hebben of wat ze kwijt willen. Onderweg hebben ze vragen kunnen stellen aan de pelgrim, met elkaar gesproken over hun thuis, hobby’s en welke toekomstdromen zij hebben. En genoten van en gekeken en geluisterd naar de natuur . Na een rustpauze en het opeten van het meegebrachte brood en fruit kunnen de leerlingen luisteren naar ervaringen van een van de pelgrims, samen in een kring stilstaan bij stilte en ontdekken hoe je voor elkaar licht kunt zijn. Met zo’n dag komt de jeugd in aanraking met een wezenlijke aspect van het leven, dat zij in de dagelijkse werkelijkheid weinig of niet tegenkomen. Ze zijn allen een ervaring rijker en hebben elkaar en zichzelf vaak anders leren kennen. Zowel leerlingen, leraar als pelgrims kijken steeds weer met tevredenheid terug op een geslaagde dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.