FOTOGRAFEREN

 Altijd al bezig met beelden

Als klein kind speelde ik met een defecte vierkante boxcamera en haalde ik die helemaal uit elkaar. Na enkele jaren beelden te hebben geschoten met een Clack – waar helaas maar acht foto’s op één rolletje konden -, kwam ik op 14-jarige leeftijd – na veel aandringen – met financiële ondersteuning door mijn vader in het bezit van mijn eerste kleinbeeldcamera met plaats voor 36 negatieven. In die tijd heb ik veel foto’s gemaakt van thuis en familie, van de middelbare school en gebeurtenissen in dorp en omgeving en natuurlijk feestreportages.

Hoewel ik van jongs af aan bezig ben geweest met het maken van foto’s, heeft dat pas tot een echte hobby geleid in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Dat kwam vooral door het bewust aanschaffen van een donkere kamer. Daarmee had ik alles in eigen hand – van druk op de knop tot en met de afdruk. Het lidmaatschap van Fotokring Beeldhoek – ook sinds die tijd – heeft mijn creativiteit en activiteit vergroot. De kringleden hebben mij allereerst goed leren kijken. Door eerst goed te kijken heb ik bij het indrukken van de ontspanknop meestal het hele beeld al afgetast. En dan weet of voel ik of de foto iets in zich heeft of niet.

De digitale fotografie, die voor mij begon in 2004, bood ruimere en nieuwere mogelijkheden. De Canon EOS 300D is inmiddels vervangen door een EOS 60D met een Canon EF-S 17-85 mm objectief. Deze nieuwe technieken nodigen uit tot onbekommerd fotograferen. In de praktijk komt dat er op neer, dat ik vooral in mijn vrije tijd en tijdens vakanties, soms tijdens het werk bezig ben met fotografie. Mijn aandacht voor onderwerpen is wisselend en ruim. Zo heb ik in de periode van september 2009 tot mei 2011 de restauratie van het Smitsorgel in de Deurnese Willibrorduskerk fotografisch gevolgd en in een fotoboek vastgelegd.

Het maken van een kleurenfoto is tegenwoordig een fluitje van een cent geworden. Toch blijft iets van het gevoel van het afdrukken van zwart-wit foto’s in de vroegere doka terugkomen en trekt mij het werken aan digitale zwartwit-afdrukken nog steeds. Helaas kom ik aan die uitdaging vooralsnog onvoldoende toe.

Reacties zijn gesloten.