Foto van de maand 2012 – 9

Eind september was ik met Fotokring Beeldhoek een weekend in het Duitse Ruhrgebied. Daar bezochten we in Essen het ‘Welterbe Zollverein’, waar sinds 1834 op grote schaal kolen werden gedolven. Nu is het een groot openluchtpark, waarin men in de in oorspronkelijke staat bewaarde gebouwen kan kennismaken met de geschiedenis en cultuur in deze omgeving. Ook kan men zich verbazen over de imposante cokesovens van de grootste cokescentrale van Europa, die van 1962 tot 1993 in bedrijf zijn geweest.

Ronddwalend door het gebied met schachten en gebouwen kwam ik in de ‘Kokerei’ terecht in het trappenhuis van de ‘Mischanlage’. Ik was daar op weg naar de grote video-installatie ‘Current’ van de Israëlische kunstenares Michal Rovner, die hier bewegende beelden van o.a. mensen projecteerde op de oude door de jaren getekende wanden van dit gebouw. Of ik daar vooraf al in mijn gedachten een voorstelling van probeerde te maken, weet ik niet. Wel stond ik op een van de overlopen tussen de traptreden plotseling oog in oog met een deel van de muur, dat mij meer liet zien dan een oppervlakkig kijker zou waarnemen. Ik werd getroffen door de nabijheid van mensen, die hier in vroegere jaren voorbij zijn gekomen bij hun werk om steenkolen tot cokes te verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.