Foto van de maand 2012 – 6

Nuestra Senora del Pilar

In de grote basiliek in het Spaanse Zaragoza komen we na enig zoeken oog in oog te staan met deze Nuestra Senora del Pilar. Zij staat in een nis, omgeven door 77 gouden sterren en juwelen op een zuil van geaderd marmer. Het beeldje van verguld hout uit de 15e eeuw is slechts 38 centimeter hoog en is een belangrijk symbool voor Aragon.

De geschiedenis verhaalt dat Maria, op een zuil neergedaald uit de hemel, in het jaar 40 aan de apostel Jacobus zou zijn verschenen, die bij de Ebro het evangelie verkondigde. Rond die zuil is in de 18e eeuw de grote kerk gebouwd. Het is het eerste aan de maagd Maria gewijde heiligdom van Spanje, patrones van de Spaanstalige wereld.

Het is ten strengste verboden in deze kerk foto’s te maken. Dat wordt begrijpelijk als men ziet wat er rond dit beeldje gebeurt. Kinderen mogen onder begeleiding van een misdienaar naar het beeldje toe en de jurk van Maria kussen. Daarna gaan ze allebei op de foto. Maar daarvoor komt dan opeens een goed uitgeruste fotograaf uit de coulissen. Als de aandacht van de toezichthouder even wordt afgeleid, heb ik de kans om toch een foto te maken van dit opmerkelijk gebeuren.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.