Een half jaar dwangarbeid

Onder de titel “Een half jaar dwangarbeid” heb ik een boek uitgegeven over het gedwongen verblijf van mijn vader in Duitsland. Op 5 mei mochten wij in Nederland 75 jaar bevrijding vieren, weliswaar onder beperkingen vanwege het corona-virus. Die dag hebben José en ik per fiets een bevrijdingsronde (van net geen 75 kilometer) langs mijn zussen gemaakt en hen, op gepaste afstand, een of meerdere exemplaren van dat boek overhandigd.

Op de achterkant van het boek schreef ik op Goede Vrijdag 10 april 2020:

“Het was 10 april 1945, vandaag op de dag af 75 jaar geleden, dat Grad Keijsers, ozze Va/Opa, in het verre Duitsland door de Amerikanen werd bevrijd van het nazibewind. Hij was toen al een half jaar van huis en wist nauwelijks hoe het er thuis in de Meterik bij stond. Voor hem een heel spannende tijd.
We wisten dat Va in de oorlog naar Duitsland weggevoerd was om daar dwangarbeid te verrichten, maar hij heeft er nooit met ons over gepraat. Pas na zijn dood hebben we zijn dagboekaantekeningen gevonden.
In het voorbije jaar en maanden ben ik regelmatig bezig geweest met zijn dagboek. Ik heb de teksten gespeld en overgetypt. Die staan nu – met wat achtergrond en uitleg – bij elkaar in dit boek. Om zo zijn verhaal vast te houden.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.