De brievenbus kleppert

De brievenbus kleppert. Met een forse klap valt de post op de deurmat. Vandaag twee stuks. Twee maal geadresseerd drukwerk. Dus ga je ervan uit dat het om persoonlijke post gaat.

Het eerste stuk is de wekelijkse radio- en tv-gids. Vandaag is die wel superzwaar. Weer een dubbelnummer zeker. Maar dat valt tegen. Het grootste aandeel in het gewicht wordt gevormd door een in plastic omhulsel bijgevoegde 110 pagina’s dikke brochure van VisitWallonia.be. Ik wordt daarin vergast op meer dan 200 tips voor uitstapjes en verblijven. En ontvang tegelijk 99 kortingsbonnen!
Ik kan me niet herinneren deze website ooit te hebben bezocht. Was het niet goedkoper en milieubewuster geweest voor deze toeristensite een advertentie te plaatsen in de gids zelf? Zal het effect van dit pakket ertoe leiden dat duizenden leden van mijn favoriete omroep nu richting Wallonië op vakantie gaan? Nu moet ik het oud papier met dit ongevraagde drukwerk van een halve kilo verzwaren. Jammer van de bomen die daarvoor hebben moeten wijken. Ze zullen beslist niet afkomstig zijn uit de Ardennen!

Maar het plastic heeft nog een verrassing in petto. Een lachend stel houdt een koningskanjerlot van € 36.7 miljoen omhoog. Op de achtergrond waaien oranjekleurige papiersnippers tegen de blauwe lucht. Het plein staat vol met juichende mensen. De folder nodigt me uit: “Speel mee en zie binnen 1 minuut of u €50.000,- wint!” Ik word de laatste weken op tv al doodgegooid met gelijkluidende spotjes. Aan mij zijn ze niet besteed!

Dan het tweede poststuk: Een brief, maar niet zo’n persoonlijke post, als je zou verwachten. Hij is immers gericht aan “de bewoner(s) van …”. Waarom wordt die dan aan mij toegestuurd? Met grote letters prijkt op de voorkant “Alstublieft, uw gereserveerde Kanjerlot.” En in een kader staat de oproep: “Activeer vóór 30 april, 17.00 uur om mee te spelen voor € 36,7 miljoen!” Alweer de Postcode Loterij! De tweede oproep vandaag!
Krijgen alle adressen in Nederland zo’n brief bezorgd? Stel je voor hoeveel bomen hiervoor gerooid zijn en hoeveel energie het gekost heeft om deze massale postverzending te realiseren!

Maar er is nog iets anders. Hoe kun je – in een land waar een derde van alle huishoudens moeite heeft om financieel rond te komen – het maken om een loterij met zo’n onmenselijk grote bedrag op te zetten? Hoeveel van deze huishoudens zullen verlekkerd ingaan op het verzoek mee te spelen en daarmee hopen op verlossing van de dagelijkse beleefde schuldproblematiek? En dat kan ik hen dan niet kwalijk nemen. Zeg nu zelf: “Wie wil er niet eens dromen van betere tijden?” Zeker wanneer je om je heen mensen al weer massaal het vliegtuig ziet nemen om na twee jaar corona gewoon weer op vakantie te gaan. De grote lokprijs valt helaas maar op één lot. Het ware beter deze op te splitsen in 10.000 loten van € 3.670,-! Dan hebben zomaar ineens 10.000 gezinnen een mooie koningsdag. Dat zou mooi zijn! Mooier dan niets te winnen of afgescheept te worden met een kleinigheid uit de eigen fabricage (waar en door wie?) zoals een keukendoek of een nietszeggend presentje!

Dinsdag 26 april 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.