Zin in een zak chips hebben

In het kader van Kerstmis was ik op een school voor middelbaar onderwijs uitgenodigd om iets te komen vertellen over het project ‘SchuldHulpMaatje’. In beide groepen, waarin ik kwam, merkte ik een enorme aandacht voor mijn verhaal. Ik vertelde over mijn taak in de parochie en de bijbelse opdracht om aandacht te schenken aan de mensen, die ziek, naakt, hongerig, dorstig, in de gevangenis of vreemde zijn. Vanuit onze parochie hebben we dan ook aandacht voor mensen die naar de voedselbank moeten of die in de schulden zijn geraakt.

Voor ik daarover verder ging, bevroeg ik de leerlingen op hun bestedings-patroon: * Wat geef je uit en waaraan? Uitgaan, mobieltje, … * Hoe kom je aan het geld daarvoor? Zakgeld, door te werken, …. * Wat doe je als je iets wilt hebben en je hebt te weinig geld? Sparen, lenen, … * Bij lenen maak je schulden en die moet je terugbetalen. Dat moet te doen zijn, zo dacht men.

Kennen jullie mensen in je omgeving die schulden hebben? Mensen met een hypotheek, was het enige antwoord. Er zijn veel gezinnen of alleenstaande vaders of moeders, die schulden hebben en niet meer rond kunnen komen van wat ze verdienen. Dat proberen ze zoveel mogelijk te verbergen, omdat ze zich schamen en anderen gauw geneigd zijn hen te veroordelen. Het is maar moeilijk te geloven, dat er in onze omgeving mensen wonen die te weinig geld hebben om goed te kunnen leven!

Een SchuldHulpMaatje wil er zijn voor mensen, die in de schulden zitten en hen als een coach helpen van die schulden af te komen. Een voorbeeld van iemand, die met schuld zat en er weer is uitgekomen, laat ik zien in een kort filmpje over Kenny. Hij is door Jan weer op het goede spoor is gezet en had lange tijd voor zijn eten niet meer dan €8,50 per week uit te geven. De meeste leerlingen zijn er stil van en weten niet wat hierop te zeggen. Een meisje waagt het met de vraag: “Kenny zal toch ook wel eens zin in een zak chips hebben. Kan hij die dan niet kopen?” “Ja, dat kan hij wel, maar dan heeft hij de hele week geen geld voor brood of broodbeleg!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.