5 juni – dag 22

EEN TENTOONSTELLING OVER TERESA DE JESUS
Alba de Tormes – Salamanca

Vanmorgen slapen we uit tot half acht en ontbijten om tegen half tien de bus naar Alba de Tormes te nemen. Daar is een tentoonstelling over Teresa de Jesús bij gelegenheid van de herdenking van haar 500e geboortejaar. We hebben gisteren bij het Officina een overzicht van vertrektijden van de bus gekregen en staan op tijd klaar in de Gran Via.

In Alba de Tormes gaan we naar de tentoonstelling “Teresa de Jesus, Maestra de Oración”. Het blijkt het laatste deel te zijn van de vijfdelige tentoonstelling. De andere vier delen zijn in Avila te zien. Dit deel 5 gaat over Teresa als dochter van de kerk.

Teresa, die leefde tussen 1515 en 1582, vond het geloof niet iets van besturen en regelen, maar iets van het hart, de ziel van de mens. En dat werd haar niet in dank afgenomen door de clerus en de bisschoppen, die juist bezig waren met macht en genot. Zij stichtte in Spanje 17 kloosters met ongeschoeide karmelietessen, die zich bezighielden met gebed, devotie en overgave. Later is ze de tweede patroonheilige van Spanje geworden.

image

In de avond in Salamanca verbazen wij ons over de drukte van met name jongeren en studenten. De terrassen zitten overvol. We zijn blij nog een plekje te kunnen bemachtigen. Op een afstand wordt regelmatig luid geschreeuwd. Naar later blijkt gaat het om een vrijgezellenfeestje. De bewolking, die al een paar uur boven de stad hangt, besluit opeens neer te gaan vallen. De terrassen zonder parasols zijn snel leeg. Ook wij vluchten even naar binnen, maar daar is het zo vol dat we toch maar weer op het terras gaan zitten. Het eten smaakt ons goed. De obers sloven zich uit en rennen op en neer om iedereen te bedienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.