21 mei – dag 7

TOCH MAAR EVEN NAAR DE DOKTER
Van Fuente de Cantos over Calzadilla de los Barros, Medina de las Torres en Puebla de Sancho Pérez naar Zafra

Als bij ons om 6 uur de wekker afloopt, is er overal in huis bedrijvigheid: bezoek aan de wc, je een beetje wassen en scheren (sommigen), je bedspullen inpakken en naar het restaurant verderop of snel wat eten in de keuken hier. Als wij om half acht of acht uur op de fietsen stappen, zijn de anderen (allen lopers) vertrokken. De gastheer of -dame van gisteren is er vaak dan niet bij.

In Calzadilla de los Campos zijn we elkaar even kwijt. José is voorop gefietst en gaat op eigen houtje brood en water kopen. Omdat ze daarvoor afwijkt van de route, heeft Harry daar geen weet van. Even buiten het dorp vertelt een pelgrim hem dat José nog in het dorp is voor inkopen. Harry fietst terug en informeert bij een aantal mannen, maar die stonden zojuist zo druk met elkaar te discussiëren dat zij niets gezien hebben. Dan fietst hij terug tot het begin van het dorp, maar geen José. Op het moment dat hij besluit dan maar geduldig op een bankje op het plein te gaan zitten, hoort hij zijn naam roepen.

De tocht gaat verder, maar niet meer over de lopersroute, want die wordt na dit dorp erg slecht voor onze fietsen. We zoeken de fietsroute naar Medina de los Torres. We zitten duidelijk op een dalend traject tussen met name landbouwgronden. Het graan is meestal al gemaaid en de stropakken worden vandaag binnen gehaald.

image

José heeft steeds meer moeite met de klimpartijen. Als ze in Medina de las Torres Harry achterop komt, vertelt ze dat ze onderweg weer met fiets en al is omgevallen. Ze voelt zich wat duizelig en onzeker. Daarom nemen we wat rust op een bankje en eten en drinken we wat. Daarna gaat ze een tijdje horizontaal op een bank liggen. Kunnen nog wel verder? Als we Zafra al halen, dan zullen we daar zeker een dag langer blijven om José de kans te geven aan te sterken.

In Zafra worden we in de albergue vriendelijk ontvangen door de zeer gastvrije Sofia en Juan. Omdat José intussen toe is aan een duidelijke diagnose over haar toestand, vragen we de weg naar de dokterspost enkele straten verder. Daar hebben we een gesprek met dokter Carla, deels in het Spaans en Engels en deels met gebaren. Ze stelt vast dat José een rib gekneusd heeft, maar dat dit verder niets ernstigs is. Wat de buikloop betreft: er zit nog steeds gas in haar buik. Dit ongemak komt door te veel water drinken en te weinig voedingsstoffen opnemen. José is al de tweede patiënt met zulke klachten die dokter Carla dezer dagen krijgt. Zij schrijft een dieet voor. Jose krijgt nu een spuit en voor de komende drie dagen medicijnen. Na het douchen gaan we de stad in en komen later terug met een aantal van de voorgeschreven eetwaren, die we zelf gaan koken. En daarna gezellig opeten in een hoekje van de albergue. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.