17 mei – dag 3

EINDELIJK EEN RUSTIGE FIETSDAG
Van Castelblanco de los Arroyos over Almadén de la Plata naar El Real de la Jara

Het was deze nacht regelmatig wakker worden, naar de fles met water grijpen om de droge mond wat vocht te geven, een blik door de open deur te werpen naar de donkere met sterren gevulde hemel en  proberen met het zweet van alle bewegingen weer in slaap te komen. Tegen half zes worden we gewekt door hanengekraai. Het lijkt wel of iedere haan haantje de voorste wil zijn. Het gaat er immers hard aan toe. Een uur later lijkt de strijd nog niet beslist. 
We wassen ons en kleden ons aan, pakken alle tassen weer op en sjouwen die naar beneden. Dat doen we ook met onze fietsen, die naast de openstaande deur op het balkon hebben gestaan (om te voorkomen, dat ze worden gestolen).  We fietsen aan in een redelijke kou, maar na een eetpauze bij de ingang van een van de vele cortijos voelen we rond 9 uur de zonnewarmte toenemen. Cortijos zijn uitgestrekte landerijen met soms monumentale toegangspoorten en vol met  bomen.

image

Langs de weg staan opvallend veel mimosastruiken. In tegenstelling tot voorgaande dagen zijn deze nog niet uitgebloeid, maar staan ze er juist in geuren en kleuren bij.
In Almadén de la Plata drinken we koffie in een grote dorpshal. Als we willen opstappen, zien we de Duitse man lopen. Hij heeft vanmorgen een taxi genomen en is hier in de albergue getrokken. Hij voelt zich al een heel stuk beter.
Wij fietsen naar de kerk en kunnen er net voor die op slot gaat even binnen kijken. Wat een Mariaverering hier: van de tien altaren hebben er acht een rijkelijk uitgedost Mariabeeld.
Na Almadén zien we veel steeneiken en zwarte varkens en veel later zien we Eucalyptussen met schilferende bast.
Dan komen we in El Real de la Jara, een langgerekt dorp. We vinden onderdak bij een familie in hun koele huis en krijgen er een kamer voor ons alleen.
Na de gebruikelijke rusttijd lopen we wat rond, kijken op naar het kasteel uit de 14e eeuw en bekijken de buitenkant van de oorspronkelijke mudejar-kerk San Bartolomé uit de 16e eeuw (die helaas ook gesloten is). ’s Avonds horen we wat vuurwerk bij de terugkomst van de Romeria rond San Isidro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.